Wat is asbest? Hier volgt een duidelijke uitleg.

Deze blog legt uit: Wat is asbest? Hoe ziet asbest eruit? Hoe kan ik asbest afvoeren? Plus verassende feiten over het natuurlijke mineraal dat een aantal decennia geleden zo populair was.

In dit artikel willen we je meenemen in een stukje geschiedenis van asbest maar we willen je ook informeren over actuele zaken over asbest. Wist je bijvoorbeeld dat er soms sporen van asbest gevonden worden in make-up?

We beginnen eerst bij de eerste vraag, wat is asbest? Asbest is een mineraal dat natuurlijk is ontstaan. Een tweede vraag die misschien bij je opkomt is hoe ziet asbest eruit? Het natuurlijke mineraal bestaat uit naaldachtige vezels dit zijn amfibool vezels; krulvormige vezels zijn serpetijn vezels, deze komen het meest voor in Nederland. Maar je kunt ze niet zo met het oog kunt zien.

Asbest wordt gewonnen in een mijn. Het is een mineraal dat omgevormd kan worden tot een goedkoop, sterk en brandwerend materiaal. Het werd gebruikt in een enorm aantal bouwprojecten in de 20e eeuw, wereldwijd!

Naast dat het materiaal in de bouw werd gebruikt kwam het ook voor in allerlei andere producten. Sinds een aantal decennia weten we dat het inademen van asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Dit geldt vooral voor de mensen die er veelvuldig aan blootgesteld zijn. Het langdurig inademen van asbest kan kanker veroorzaken. Vanwege deze redenen zijn er speciale protocollen opgesteld door de overheid die aangeven hoe asbest verwijderd moet worden in panden. Zowel het vaststellen van mogelijke asbest als de verwijdering mag enkel uitgevoerd worden door erkende gecertificeerde bedrijven. In Nederland geldt een vrijstelling van 35 m2 hechtgebonden asbest dat los of geschroefd bevestigd zit, in alle andere gevallen dient het door een gecertificeerd bedrijf te gebeuren.

Schokkend asbest gevonden in make up en babypoeder

Wat je moet weten over asbest in make-up. Vrij recentelijk zijn sporen van asbest ontdekt in bepaalde cosmetica. De vraag is hoe komt asbest terecht in make-up of babypoeder? Wat kun je doen om te voorkomen dat je met een dergelijk product in aanmerking komt? Deze vragen leggen we uit in de volgende alinea.

Asbest kan mogelijk gevonden in een talkpoeder genaamd ‘cosmetic grade talc’. Talk dat in asbestmijnen wordt gewonnen voor commercieel gebruik, kan mogelijke sporen bevatten van asbest. Door versoepelde maatregelen rondom het gebruik van talk in cosmetica hoeven bedrijven niet meer te testen of er mogelijk sprake is van asbest in hun producten. Check de labels van producten waar talk of talkum poeder in zit. Nog beter is om helemaal producten te mijden waarin dit wel zit.

Wil je meer weten over mogelijke asbest in make-up? Bekijk dan deze video’s voor meer informatie.

Bijzonder het dorp dat vernoemd is naar asbest

Hoewel voor veel mensen asbest geassocieerd wordt met doem is dat niet het geval voor de mensen van het dorpje Asbestos in Quebec. Het dorp is vernoemd naar een asbest mijn die opende in de late jaren van de 19e eeuw. Het was de grootste asbestmijn ter wereld.

Omdat het een vezel was die zo goed toepasbaar was in veel producten werd het heel veel gebruikt. Van asbestplaten tot kleding, denk aan brandwerende handschoenen bijvoorbeeld.In het dorp Asbestos kwam het soms voor dat er zoveel asbeststof in de lucht dwarrelde dat kinderen hun naam erin konden schrijven.Jaren later ontdekte men dat het mineraal schadelijk was voor de gezondheid. Toch besloten ze niet de naam van het dorp te veranderen. Hoe kwam dat? Het antwoord is niet zo eenvoudig of eenduidig, er is een hele serie video’s gemaakt over het dorp Asbestos.

De waarheid is dat de naam veel aandacht trekt de andere kant van het verhaal is dat de mijn vroeger voor veel werkgelegenheid zorgde. Generaties “lang” werkten in de asbestmijn en verdienden hun geld hiermee. Het dorp was hofleverancier van asbest over de hele wereld. Een mineraal dat gewild was, wat aangeleverd werd door de asbestmijn in Asbestos. Asbest was een deel van hun identiteit geworden, iets waar ze trots op waren. Vandaag de dag is de asbestmijn gesloten, verassend genoeg is dit nog niet zo heel lang geleden. De asbestmijn werd officieel gesloten in 2012.

Wil je meer weten over dit dorp? Check dan een van deze video’s voor meer informatie.

Mag ik zelf asbest afvoeren?

Asbest afvoeren en inventariseren mag enkel alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. Voordat er sprake is van asbestverwijdering zal er eerst een asbestinventarisatie moeten plaats vinden. Heijing adviesbureau BV is al jaren vertrouwd partner van organisatie zoals; woningstichtingen, verenigingen, overheid, vastgoedbedrijven en meer.

We blijven voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom asbest. U kunt bij ons terecht voor een gedegen advies en verhelderende informatie. Twijfel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord. Via dit formulier neemt u contact met ons op.

Laatste nieuws en handige links

Goed om te weten veranderingen in het nieuwe SMA-rt systeem

Een nieuwsbericht over een verandering in het nieuwe SMA-rt systeem en de verwijzing naar het originele artikel. Wat betekenen deze wijzigingen voor u?
Lees artikel

Wat is asbest? Hier volgt een duidelijke uitleg.

Deze blog legt uit: Wat is asbest? Hoe ziet asbest eruit? Hoe kan ik asbest afvoeren? Plus verassende feiten over het natuurlijke mineraal dat een aantal decennia geleden zo populair was.
Lees artikel

Moet ik asbest verwijderen uit mijn woning?

In deze blog lees je wanneer er sprake is van asbest verwijderen en wanneer niet. Een uitleg over de soorten asbest en wat is asbest?
Lees artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief