Asbestinventarisatie geeft duidelijkheid bij onzekerheid! Waarom het lastig is asbest te herkennen.

Heb je het vermoeden dat er asbest aanwezig is in je woning maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan helpt deze blog je verder!

Woon jij in of heb je een huis, dat gebouwd is voor 1994 en ben je er niet zeker van of er asbest in de woning zit? Wat moet je dan doen? De eerste stap naar meer verheldering is asbest herkennen d.m.v. een asbestinventarisatie. Misschien vraag je je af waarom asbest in woningen is gebruikt. Met name in de periode na de oorlog (ongeveer tot aan de jaren tachtig) is asbest veel gebruikt. Hier vind je een opsomming waarom het vanwege zijn vele eigenschappen veelvuldig toegepast werd in de bouw:

  • Het materiaal is zowel isolerend als brandwerend
  • Het was een goedkope grondstof
  • Het was volop beschikbaar
  • Het was makkelijk was om te verwerken

Je kunt een onderverdeling maken in hechtgebonden en losgebondengebonden asbest. Hechtgebonden asbest vind je o.a. in asbesthoudend cement. Asbestcementplaten en buizen zijn bij woningen het meest te vinden in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats, maar bijvoorbeeld ook als golfplaten op schuren en garages. Losgebonden asbest kun je vinden in voornamelijk vloerzeilen, tegels, koord, isolatie materiaal, en isolatieplaten. Zoals je hierboven hebt gelezen werd het vroeger zo'n beetje overal in gestopt, de lijst is lang!

Losgebonden asbest is gevaarlijk omdat het zonder bewerking terecht kan komen in de lucht en kan worden ingeademd. Na 1983 is losgebonden asbest, nauwelijks meer toegepast en is de verkoop ervan gestopt. De verkoop van hechtgebonden asbest en de professionele toepassing zijn sinds 1 juli 1993 (nagenoeg) verboden.

Hoe kan ik asbest herkennen in mijn huis?

Asbest kun je niet met het blote oog zien en zoals je in de paragraaf hierboven al las kan het een verassing zijn waar asbest in kan voorkomen, omdat het dus zoveel gebruikt werd. Daarom is asbest herkennen zo moeilijk. Asbest is een mineraal dat in de natuur gevormd is, een soort hele kleine naaldachtige vezel die te vinden is in gesteentes. Je kunt zelf niet vaststellen of er asbest in je woning aanwezig is, je hebt dus de hulp nodig van een erkend gecertificeerd bedrijf en een goed laboratorium. Asbestinventarisators hebben door jarenlange ervaring de skills onwikkeld om mogelijk asbesthoudende toepassingen te herkennen. Zijn nemen monsters (kleine samples) af tijdens een asbestinventarisatie van verdachte materialen; die het lab dan weer onderzoekt.

Je kunt asbest in huis vinden op meerdere plekken, zoals we benoemden in de eerste alinea de lijst is erg lang. Daarnaast kun je het ook vinden in oude losse spullen in de meest bijzondere plaatsen zoals: bloempotten, elektrische kachels, warmhoudplaatjes en zelfs in oud speelgoed. Wanneer asbest in vaste elementen zit zoals een vensterbank of in cement en er wordt niets meegedaan (geen sprake van aantasting) is het soms beter om het te laten zitten. Asbestdaken slijten bijvoorbeeld door weer en wind en veroorzaken losse vezels die in de lucht rondvliegen en zijn dus vaker wel gevaarlijk. Het inademen van deze kankerverwekkende vezels is schadelijk voor de gezondheid.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Het is gevaarlijk om langdurig asbest in te ademen, het kan terecht komen in je longen, longvlies en buikvlies. Op de lange termijn kan dit kanker veroorzaken. Mensen die langdurig met asbest hebben gewerkt lopen gezondheidsrisico’s. Voor de meeste mensen is dit risico vrij klein, ook als je een enkele keer met asbest in aanmerking bent gekomen hoef je niet te vrezen voor je gezondheid. Echter zelf proberen asbest te verwijderen brengt veel risico met zich mee. Niet zo verstandig dus.

Asbestinventarisatie de eerste stap.

Een asbestinventarisatie laat weten waar je aan toe bent, er wordt een helder rapport opgesteld, dat goed te begrijpen is voor de woningeigenaar en de asbestverwijderaar. Het rapport maakt duidelijk waar asbest zit en of er sprake is van veiligheid/gezondheidsrisico’s. Over het algemeen kun je stellen dat als er niets met de hechtgebonden asbest materialen wordt gedaan (dus geen slopen, verbouwen of boren) er geen sprake is van een veiligheidsrisico. Wanneer het wel gaat om losgebonden asbest dan is er wel een direct risico. Het asbestinventarisatierapport geeft ook aan wat de eventuele vervolgstappen zijn, zoals wel of geen asbestverwijdering en wat er daarnaast moet gebeuren in het pand. Op de asbestpagina van de Rijksoverheid vind je een compleet stappenplan bij vermoedens over mogelijke asbest in je huis.

Meer weten of vragen over een asbestinventarisatie rapport en asbestverwijdering?

Bij Heijing is het ons streven om altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen m.b.t. de wet en regelgeving rondom asbest, asbestinventarisatie en asbestverwijdering . We helpen je dan ook graag verder met een duidelijk advies en een asbestinventarisatie rapport. Neem contact met ons op voor een offerte of het beantwoorden van je eventuele vragen. Wij staan je graag te woord!

Laatste nieuws en handige links

Goed om te weten veranderingen in het nieuwe SMA-rt systeem

Een nieuwsbericht over een verandering in het nieuwe SMA-rt systeem en de verwijzing naar het originele artikel. Wat betekenen deze wijzigingen voor u?
Lees artikel

Wat is asbest? Hier volgt een duidelijke uitleg.

Deze blog legt uit: Wat is asbest? Hoe ziet asbest eruit? Hoe kan ik asbest afvoeren? Plus verassende feiten over het natuurlijke mineraal dat een aantal decennia geleden zo populair was.
Lees artikel

Moet ik asbest verwijderen uit mijn woning?

In deze blog lees je wanneer er sprake is van asbest verwijderen en wanneer niet. Een uitleg over de soorten asbest en wat is asbest?
Lees artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief